Kulak Estetiği:

Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve farklı yöntemlerle tedavi edilen kulak kepçesi şekil bozuklarının tümüne halkımız arasında “Kepçe Kulak” denmektedir.

Kepçe kulak, görevi dış dünyadaki ses dalgalarının toplanarak orta ve iç kulağa iletilmesini sağlamak olan kulak kepçesinin şekil bozukluğu veya kafa ile yaptığı açının normalden büyük olmasıdır. Kulak kepçesi kıkırdak yapısındadır ve kendine özgü bir şekli vardır.

Bu durum insanları çocukluktan itibaren psikolojik olarak etkilemekte ve özellikle çocukluk çağında bu kişilerin ilerideki yaşamlarını da etkileyebilen sosyal problemlere neden olabilmektedir. Çocuklar kepçe kulaklı olan akranlarına karşı gerçekten çok acımasız olabilmektedir.

Bu yüzden bu durum aslında göründüğünden daha büyük bir problemdir. Bana kepçe kulak şikayeti ile başvuran hastalarımdan sıklıkla çocukluk çağında maruz kaldıkları alayları ve ergenlikte yaşadıkları sorunları üzülerek öğreniyorum.

Kepçe kulak düzeltme ameliyatları için bu güne kadar bir çok yöntem geliştirilmiş ve sonuçları oldukça iyi ameliyatlardır.

Kepçe Kulak ve Psikoloji:

Kepçe kulak deformitesi çocukluk çağından başlayarak, hastanın tüm yaşamını etkileyen, özellikle ergenlik çağı öncesinde düzeltilmezse önemli özgüven problemlerine neden olabilen bir bozukluktur.

Daha anaokulu yaşlarından başlayarak çocuklar kepçe kulaklı arkadaşlarına komik isimler takmakta ve bu durum çocuğun arkadaşları arasında alay konusu olmasına neden olmaktadır. Bu da çocuğun okula adaptasyonunu bile etkileyebilmektedir.

Kişinin kendine özgüveninin tam olması, bu kişinin gelecek  hayatındaki sosyal ve iş yaşamı için çok önemlidir. Ve kepçe kulak çocukluk çağından başlayarak kişilerin sosyal ortamlarda daha çekingen olmalarına neden olmaktadır.

Eğer kulaklarınızın büyük, kepçe ve asimetrik olduğu için rahatsızsanız veya çocuğunuzun bu tarzda problemleri varsa lütfen bu ameliyatı yapan bir plastik cerrah veya Kulak Burun Boğaz uzmanından görüş alınız.

Erişkinlerde Kepçe Kulak:

Kendi mesleki pratiğimde bana Kepçe Kulak şikayeti ile başvuran ve ameliyat ettiğim hastaların en az yarısı erişkin yaş grubundan. Erişkin hastalar bu ameliyatı genellikle burun estetiği  gibi başka bir ameliyata ek olarak istiyorlar. Böylece daha doğal bir buruna sahip olurken aynı zamanda da çocukluklarından beri var olan kepçe kulak şikayetlerinden kurtuluyorlar.

Erişkinlerde kulaklar sadece geriye çekilmekle kalmayıp , aynı zamanda küçültülebilmekte veya daha simetrik hale getirilebilmek de mümkün olmaktadır.

Burada erişkin hastaların anlaması gereken kulak kıkırdaklarının çocuklara göre daha kalın ve sert olması yüzünden, kulaklarının şekillenmesi çocuklar kadar kolay olmamaktadır.

Kepçe kulak şikayeti ile bana başvuran; saçını hiç bir zaman topuz yapamayan, havuz-denizden çıkarken erkek arkadaşından utanan bayanlar ve kepçe kulaklı olduğu için saçlarını uzatan erkekler gerçekten hiç de az değil. Bu da bize bu durumun sadece çocukların değil erişkinlerin de psikolojisini etkilediğini de gösteriyor.

Doktor ile hasta arasındaki karşılıklı güvene dayanan sağlıklı bir iletişim başarılı bir ameliyatın temel şartıdır. Hastalar yapılacak olan prosedürü çok iyi anlamalı cerrahi ile neler yapılıp nelerin yapılamayacağını iyi bilmeliler. Ve tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi beklentileri gerçekçi olmalıdır. İyi ve tecrübeli bir cerrah seçimi bu ameliyatta da ameliyat sonucu için çok önemlidir.

Çocuklarda Kepçe Kulak:

Kulak kepçesi şekillenmesi çocuk henüz anne karnındayken tamamlanır. 5-6 yaşına kadar gelişimi sürer ve yine bu yaşlarda son şeklini alır. Kepçe kulak denilen bozukluk genellikle kulak kepçesinin kafaya yakın olan çanak şeklideki kısmın (konka) çok büyüyerek ,kafa ile kulak kepçesi arsındaki açıyı arttırması veya kulak kepçesi üzerindeki kıvrımların oluşmaması sonucu oluşur.

Çocuklar kulak şekil bozukluğu ile ilgili en büyük sıkıntıyı yaşayan gruptur. Okul çağındaki çocuklara genellikle akranları tarafından “çanak anten”, “kepçe”, “miki fare” gibi lakaplar takılır ve alay konusu olurlar.

Bu yüzden söz konusu olan Kepçe Kulak ameliyatı ise, sloganımız ”NE KADAR ERKEN, O KADAR İYİ”olmalıdır.

Ameliyat öncesinde bu durum çocuğa mutlaka anlatılmalı ve onun da onayı alınmalıdır.

Çocuklarda ameliyat mutlaka genel anestezi altında hastane şartlarında yapılmalıdır. Çocuk 1 gece hastanede kalmalı ve sonrasında sık pansumanlarla izlenmelidir.

Ameliyat sonrasında çocuklara 2-4 gün kafa bandı taktırıyorum. Bu bant sadece pansumanlarda açılıyor.4.günden sonra kulak üzerinde sadece pansuman kalıyor. 1. haftada kulak arkasındaki dikişler alınıyor. Bu süreç boyunca hastalarıma en az 10 gün boyunca antibiyotik (şurup tarzında) veriyorum. Sızı şeklindeki ağrılar için yine şurup tarzında ağrı kesiciler veriyorum. Ameliyattan sonra 2 ay boyunca yatarken kafa bandı takmalarını öneriyorum.

Anne ve babaların kepçe kulak cerrahisi ile ilgili bir Kulak Burun Boğaz veya Plastik Cerrahi uzmanına başvurmaları, çocukları için hem estetik hem de psikolojik açıdan neyin iyi olacağına karar vermelerine yardımcı olacaktır.

Kepçe Kulak Ameliyat Süreci:

Ameliyata Karar Vermek

Sizin veya çocuğunuzun kulak şekli ile ilgili bir probleminiz var, kepçe kulak düzeltme ameliyatı yani otoplasti düşünüyorsunuz ancak gerekli olan ameliyat kararını bir türlü veremiyorsunuz.

Bu durumda size tavsiyem bu konuda uzman olan bir doktorun görüşünü almanızdır. Ülkemizde kulak estetiğini bu konuda deneyimli Kulak Burun Boğaz Uzmanları ve Plastik Cerrahlar yapmaktadır.

Doktorunuz size ameliyatın gerekli olup olmadığı konusunda yardımcı olacaktır. Ayrıca ameliyatın tüm aşamaları ile ilgili sizi bilgilendirecektir. Bu yüzden sizlere tavsiyem sağlık sorununuz ne olursa olsun mutlaka bu konuda sonuna kadar bilgilenmenizdir. Unutulmamalıdır ki insan bilmediği yola giderken korkar.

İlk muayene sırasında doktorunuz kulaklarınızın yapısını inceleyecek, normalin dışındaki durumları ve bunların nasıl ve ne kadar düzelebileceği konusunda sizi aydınlatacaktır. Tek bir kulak bile kepçe olsa bazen en iyi simetrik sonuç için her iki kulağa da müdahale etmek gerekebilir..

Doktorunuz kepçe kulak ameliyatının sizin için gerekli olduğuna karar verdikten sonra, size ameliyatı ve ameliyat öncesinde ve sonrasında dikkat etmeniz gerekenleri size anlatacaktır. Doktor tıbbi özgeçmişinizi öğrendikten sonra sizin için uygun olan anestezi şeklini, cerrahi tekniği ve tüm bunların maliyetini size anlatacaktır. Doktorunuz genellikle çocuk hastalar için genel anestezi, büyük çocuklar ve erişkinler için ise hafif anestezikler ile lokal anesteziyi tavsiye edecektir. Normal şartlar altında ameliyat 1-2 saat arasında sürer.

Ameliyat Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Ameliyat öncesinde tüm kaygılarınız ve sorularınızı doktorunuzla mutlaka paylaşmalısınız. Ameliyat öncesi ve sonrasında yaşayacaklarınız hakkında mutlaka ayrıntılı bilgi almalısınız.
  • Ameliyat öncesinde doktorunuz size güncel sağlık durumunuz ve daha önceki yaşamınızla ilgili sorular yöneltecek ve bu konularda bilgilerinizi dosyanıza kaydedecektir. Kullandığınız tüm ilaçları da doktorunuza belirtmelisiniz.
  • Aspirin ve türevi olan (genellikle ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan hap şeklinde veya suda eriyen tabletler şeklinde olur) ilaçları ameliyat tarihinizden 1 hafta önceden kesmeli ve ameliyat sonrasında doktorunuz size belirtene kadar kullanmamalısınız.
  • E vitamini, Ginko tabletleri bazı multivitamin komplekslerinin içeriğinde bulunan maddeler, kanama eğilimini arttırabilmektedir. Bu ilaçlar da ameliyat öncesi en az 3-4 gün öncesinden kesilmelidir.
  • Sigara içmek kandaki oksijen miktarını azaltır ve özellikle yara iyileşmesini negatif olarak etkiler. Bu yüzden hastalarıma ameliyattan 2 hafta öncesinden sigarayı bırakmalarını öneriyorum.
  • Ameliyattan bir hafta öncesinden alkol kullanımı kesilmelidir.
  • Ameliyatınız öncesinde herhangi bir zamanda geçirdiğiniz bir hastalık, alerji ve kronik rahatsızlıklarınızı (Şeker Hastalığı, Yüksek Tansiyon, Kolesterol Yüksekliği, Guatr Hastalığı, geçirdiğiniz ameliyatlar vb.) ve sürekli kullandığınız ilaçları (antidepresan, hormon ilaçları, doğum kontrol ilaçları, ginseng, ginko biloba preperatları vb.) mutlaka doktorunuza bildiriniz. Gerekirse bunlara yönelik ek tahliller istenebilir.
  • Bayan hastalarımızda adet döneminde ameliyat olmanın tıbbi bir sakıncası yoktur. Ancak yine de zorunda olmadığımız sürece bu dönemde ameliyat yapmamaya gayret ediyoruz. Bu dönemde ödem ve şişlik daha fazla olabilmektedir.
  • Ameliyattan bir gece önce banyonuzu yapmaya ve uykunuzu iyi almaya dikkat ediniz.
  • Hastaneye gelirken rahat kıyafetler giyiniz, makyaj yapmayınız, oje ve takı kullanmayınız. Değerli eşyalarınızı evde bırakınız.
  • Ameliyatınızdan bir gün önce boğaz kuruluğu, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı hissederseniz , lütfen doktorunuzu bilgilendiriniz.
  • Ameliyat için hastaneye geldikten sonra odanıza yerleştirileceksiniz, gerekli tahliller için kanınız alınacak damar yolu açılacak ve bu tahliller çıktığında anestezi uzmanı sizi muayene edecektir.
  • Ameliyathanedeki hazırlıklar tamamlandıktan sonra ameliyathaneye alınacak ve ameliyat için hazırlanacaksınız.

Ameliyat Nasıl Yapılıyor?

Ameliyat kulak arkasından yapılan bir cilt kesisi ile başlar, bu kesi genellikle doğal kulak arkası kıvrımından yapılır. Cerrah bu aşamadan sonra gerekli olan miktarda cilt çıkararak kıkırdak dokusunu ortaya koyar. Kıkırdak dokusuna genellikle kalıcı dikişler kullanarak şekil verir ve kulak kepçesini kafaya yakınlaştıracak dikişler koyar.

Bazı durumlarda kıkırdaktan bir miktar çıkarmak da gerekebilir. Uygulanması gereken teknik genellikle kulaktaki probleme göre seçilir ve yukarıdaki teknikler birlikte veya tek tek kullanılabilir.

Kulak kepçesine dikiş ve kesilerle istenilen şekil verildikten sonra cilt kesisi tercihen eriyebilen dikişlerle dikilir. Kulak çevresine antibiyotik emdirilmiş gazlı bezler ile pansuman yapılır. Aynı işlemler karşı kulak içinde uygulanır. Ameliyat sonlandırılır.

Ameliyat sonrasında hastanın başı kulakları saracak şekilde elastik bandajla sarılır.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrasında kulağa uygulanan pansumanlar 1- veya 2 boyunca açılmaz. Tercihen 1 veya 2. gün bu pansumanlar açılır ve gerekli temizlik yapıldıktan sonra tekrar pansuman yapılır. Bazı hastalarda sızlama tarzında ağrı kesicilerle geçen ağrı olabilir. En az bir hafta boyunca kulağınızın üzerine yatmanız ağrı yapabilir. Ancak ciddi bir problem yaratmaz. Ameliyattan en az 6-8 hafta boyunca geceleri yatarken kulak bandı takılması gerekebilir.

İyileşmeden sonra kulak arkasında ince beyaz bir çizgi şeklinde iz olması doğaldır. Bu iz tam olarak kulak arkası oyuğa geldiği için görünmesi ve anlaşılması mümkün değildir. Ameliyat sonrasında beklenmedik bir durum olduğunda vakit kaybetmeden doktorunuzla temas kurmanız gereklidir.

Kulak estetiği ve diğer yüz estetiği ameliyatları  yüz görünümünüzü ilerletebilir, daha iyi hale getirebilir ve kendinize olan güveninizi arttırabilir, ancak hastanın yapılacak ameliyatı, iyileşme sürecini çok ama çok iyi anlaması gerekir. Şekil verilen şey hamur olmadığı gibi doktorun elinde de sihirli değnek yoktur.

Sigortalar estetik bir nedenle yapıldığı için genellikle bu ameliyatın masrafını karşılamaktadır. Doğuştan olan veya travmatik olarak oluşan kulak kepçesi deformiteleri sigorta tarafından ödenebilmektedir.

Çıkabilecek Sorunlar ve Hastalara Uyarılar

Her ameliyatta olan kanama riski burada da geçerli. Ama kulakta ciddi bir damar olmadığı için bu kanama da daha çok “hematom” dediğimiz kan birikmesi şeklinde olabilir. Enfeksiyon kulakta korktuğumuz bir komplikasyon. Kulak kıkırdağı zor iltihaplanır ama eğer iltihaplanır ise hıza ilerleyen ve kulak şeklini bozabilen bir probleme dönüşebilir.

Estetik olarak yaşayabileceğinizi sorunların başında da asimetri geliyor. Birçok hastanın zaten ameliyattan öncede bir miktar asimetrisi oluyor ve bunu gidermek zaten her zaman o kadar kolay değil. Ama bu ameliyata simetrik kulaklar ile girebilir ve asimetrik kulaklar ile çıkabilirsiniz. Bir diğer sorun kulakların kafaya çok yakınlaştırılması olabilir.

Bunu gereğinden fazla düzeltilmiş bir kepçe kulak olarak ta söyleyebilirim. Bence bunun yerine yetersiz düzeltilmiş kulaklara sahip olmak daha iyi olacaktır. Yani kulaklarını kafanıza yapışık olacağına biraz kepçe olsalar ve dışa dönük dursalar daha doğal olurlar. Bu saydığım kötü ihtimaller elbette olası da olsa nadir olduğunu, bu ameliyatın genellikle çok iyi sonuç verdiğini ve hastaların çok memnun kaldıklarını da belirtmeliyim.